Werken in Nederland en de bijbehorende regelgeving? Het is de moeite waard om ze te leren kennen, want iedereen - ongeacht het land van herkomst - is gebonden aan dezelfde wet en moet zich eraan houden om legaal te kunnen werken.
Hoe ziet de Nederlandse werkdag eruit?
Een werknemer in loondienst in Nederland werkt acht uur per dag en, afhankelijk van de CAO, 36, 38 of 40 uur per week. 12 uur - dit is de maximale tijd die iemand op een dag mag werken in Nederland. Overuren zijn inbegrepen. Deze bepaling is nauwkeurig omschreven in de Nederlandse arbeidswetgeving. De maximale werkweek mag 60 uur zijn en niet meer.
Wanneer heb je recht op een pauze tussen twee diensten?
De werknemer heeft recht op 11 uur pauze tussen diensten. Dit is een vereiste die categorisch moet worden opgevolgd. De enige uitzondering op deze regel is de uitzonderlijke mogelijkheid om de rusttijd te verkorten - één keer per week, tot acht uur.
Wanneer heb je recht op een pauze overdag?
Een werknemer heeft recht op een pauze van minimaal 30 minuten als zijn of haar werktijd al langer is dan de minimale werktijd van 30 minuten.
5,5 uur. Aan de andere kant, als het al langer dan 10 uur duurt, wordt zo'n pauze automatisch verlengd en moet deze minstens 45 minuten duren. Voor pauzes betalen Nederlandse werkgevers meestal niet.
Wanneer heb je tijd om te rusten?
Iedere werknemer moet na een werkweek minimaal 36 uur ononderbroken rust hebben.
Wat zijn de voorzieningen voor de nachtdienst?
Als we een zogenaamde "nachten", dan mogen we volgens de Nederlandse wet niet meer dan 40 uur per week werken. Dit is een onaantastbaar principe. Werknemers hebben recht op minstens 14 uur rust na elke dienst. Na een reeks nachtdiensten - 3 van zulke diensten - komt de rusttijd overeen met 46 uur.
Wanneer op vakantie?
De omvang van de verlofdagen wordt bepaald door de arbeidswet, maar vaak zijn er aparte gedetailleerde verlofregelingen opgenomen in collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO's), die kunnen afwijken van die van de staat. De collectieve arbeidsovereenkomst is een verzameling bepalingen die de rechten van de werknemer en de plichten van de werkgever vastleggen. Deze regelingen verschillen van bedrijfstak tot bedrijfstak.
Volgens de Nederlandse arbeidswetgeving heeft iedereen, ongeacht de aard van de baan en de functie die hij of zij bekleedt, tussen de 20 en 30 dagen betaald verlof per jaar. Het aantal rustdagen hangt vaak af van leeftijd en anciënniteit. Naast betaald verlof hebben werknemers ook recht op 'vakantiegeld' en dit bedraagt 8,33% van het jaarsalaris. De omvang van de vakantiedagen moet in de collectieve arbeidsovereenkomst van het bedrijf/de bedrijfstak met de werknemer staan, en als dit niet het geval is, moet dit in de arbeidsovereenkomst worden vermeld.
Wat is de collectieve arbeidsovereenkomst en wat regelt deze?
De bovenstaande regels in de Arbeidswet kunnen worden gewijzigd als dit is overeengekomen in een collectieve overeenkomst. In Nederland kunnen collectieve arbeidsovereenkomsten (kortweg Collectieve Arbeidsovereenkomst of CAO) de arbeidswetgeving reguleren en dus afwijken van de vooraf vastgestelde overheidsbepalingen.
Nederlandse uitzendbureaus hebben de mogelijkheid om aan te geven dat ze zich willen aansluiten bij een van de twee organisaties die hiervoor in het leven zijn geroepen: NBBU (Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen, NBBU-CAO) of ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen, ABU-CAO).
Als je in Nederland werkt, val je onder de CAO van de opdrachtgever. Wanneer een opdracht eindigt of wanneer een werknemer arbeidsongeschikt is en een tijdelijk contract heeft, valt hij of zij automatisch onder de regelingen van de ABU of NBBU.
Wanneer hebben jullie feestdagen?
In Nederland zijn, net als in andere landen, feestdagen vastgesteld. De Nederlandse arbeidswet voorziet echter in de mogelijkheid om op een feestdag te werken tegen een speciaal tarief van 200%. Anders dan in Polen - kiest de werknemer niet voor extra vrije tijd als de feestdag op een zaterdag valt. Nederlandse officiële feestdagen in 2022 zijn onder andere:
- Nieuwjaar - 1 januari 2022.
- Pasen - 17 april 2022.
- Paasmaandag - 18 april 2022.
- Koningsdag - 27 april 2022.
- Hemelvaart van de Heer - 26 mei 2022.
- Pinksteren/Pinksteren - 5 juni 2022.
- Maandag na Pinksteren - 6 juni 2022.
- Eerste kerstdag - 25 december 2022.
- Tweede kerstdag - 26 december 2022.
Hoe ziet Nederlandse gezondheid en veiligheid eruit?
In Nederland wordt sterk de nadruk gelegd op veiligheidsnormen. Daarom moeten zowel de werkgever
en werknemers - zijn samen verantwoordelijk voor het naleven van de veiligheidsregels op de werkplek. Net als in Polen is de werkgever verplicht om de aangenomen werknemer informatie te geven over gezondheids- en veiligheidsregels - algemene regels en regels die rechtstreeks van toepassing zijn op de specifieke baan en de hele werkplek. Als het nodig is en het werk van dien aard is (bijv. werk met gevaarlijke stoffen), worden door de werkgever beschermende middelen aan de werknemers verstrekt. Als de werkgever een uitzendbureau is, is het niet verantwoordelijk voor ongevallen, de verantwoordelijkheid ligt bij het bedrijf waar het werk wordt uitgevoerd.
Wat gebeurt er als je blijvend ziek wordt?
Als je legaal in Nederland werkt, heb je recht op een ziektewetuitkering. Als je ziek wordt, heb je recht op een ziekte-uitkering. Het minimum is 70% van het huidige salaris, maar meestal wordt 91% toegekend in het eerste jaar van ziekte en 70% alleen in het tweede jaar. De werkgever betaalt de uitkering gedurende 2 jaar als de gezondheidstoestand van de werknemer dit vereist en gedocumenteerd wordt door de arbeidsongeschiktheid. Als je jonger bent dan 65 en daadwerkelijk niet in staat bent om te werken, kun je al na één jaar ziekteverzuim een arbeidsongeschiktheidspensioen aanvragen. De voorwaarden voor het toekennen van een pensioen zijn nauwkeurig geregeld in de Nederlandse arbeidswetgeving en zijn restrictief. Een lijfrente wordt toegekend in echt gerechtvaardigde gevallen.
Gemakkelijker met KENSY B.V.
Zoals we allemaal weten, heeft elk land zijn gewoonten - elk land heeft verschillende regels. Als je in Nederland woont en werkt, zorg er dan voor dat je bekend bent met de arbeidswetgeving hier. Als je een baan aanneemt via uitzendbureau KENSY B.V. wordt het makkelijker voor je, want wij helpen je door de wirwar van regels heen. Wij wijzen je de weg, de meest geschikte oplossingen voor jou (onderhandeling over tarieven, vakantiedagen) en je bent vrij om je carrière op Nederlandse bodem te ontwikkelen.